Ciasto:
2 szklanki maki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
185 g masla
4 zóltka
1 lyzka gestej smietany
Ze wszystkich skladników zagniesc ciasto, wstawic do lodówki na minimum 30 minut. Blaszke wylozyc papierem do pieczenia, ciasto zetrzec na tarce. Podpiec w temp. 180°C na zloty kolor.
Pianka:
4 bialka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 opakowania budyniu smietankowego, lub waniliowego (ja dalam 1 i 3/4 opakowania)
niecale pól szklanki oleju
Bialka ubic. Pod koniec ubijania dodac cukier i cukier waniliowy. Dalej ubijajac wsypywac proszek budyniowy. Wlewac powoli olej miksujac do polaczenia.
Kruszonka:
185 g maki
100 g cukru (dalam demerara)
125 g masla
cukier waniliowy
Zagniesc kruszonke.
Na podpieczony i wystudzony spód wylozyc piane budyniowa, na to ulozyc owoce i posypac kruszonka. Piec 30 - 40 minut w temp. 180°C
Smacznego :)
Co to znaczy "na podpieczony spód"??? ile czasu ma sie piec sam spód i na jakiej blaszce było pieczone ciasto???
OdpowiedzUsuń